Een moment geduld s.v.p..

Accomodatie

Sabi Sand

We overnachten in een schitterende lodge in het Sabi Sand reservaat. Sabi Sand ligt binnen de hekken van het Krugerpark ecosysteem en is wereldberoemd door de geweldige mogelijkheden er wild te zien.
Het vliegveld van Hoedspruit ligt op zo’n 100 km van het kamp. Je kan ook met de auto vanaf Johannesburg komen, de reistijd bedraagt dan zo'n 6 uur. Eventueel kun je gebruik maken van een directe charter van Johannesburg tot 5 km van het kamp (kosten ca. € 400,- retour).

De tweepersoonskamers zijn ingericht in koloniale stijl, hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van airconditioning en een ventilator. De aan elkaar grenzende kamers zijn in een grote halve cirkel gebouwd, met op de 'binnenplaats' een plek waar 's avonds het kampvuur wordt aangestoken. Ook is er een dompelbadje, van waaruit je met een beetje geluk bijvoorbeeld naar de zich verderop badende olifanten kunt kijken. De gemeenschappelijke zit- en eetruimte kijkt uit over de Afrikaanse savanne.
Je deelt je slaapkamer met een deelnemer van hetzelfde geslacht.

Alle dieren die in het Krugerpark leven kom je in Sabi Sand tegen. We maken dan ook goede kans de zogenaamde ’big five’ te zien: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook regelmatig cheetah's en wild dogs gezien. Je voelt je er echt midden in de natuur.
Er staat een laag hek met schrikdraad om grote dieren als olifanten bij de lodge weg te houden. Dit neemt niet weg dat meer behendige dieren zoals apen soms toch even een kijkje komen nemen. Je kunt niet zelfstandig buiten het kamp op stap gaan.

Noordelijk deel Krugerpark

Op dit moment wordt nog gebouwd aan het geheel nieuwe tentenkamp in het noordelijk deel van het Krugerpark. Dit gebied tussen de rivieren Limpopo en Levuvhu is eigendom van de Makuleke gemeenschap. Leden van deze gemeenschap zijn betrokken bij het bouwen en beheren van het kamp en de activiteiten die er uitgevoerd worden. Het kamp is vanaf Johannesburg bereikbaar per auto (ca 650 km) en via de vliegvelden van Phalaborwe en Messina met aansluitend een taxi of huurauto. Er zullen ook directe vluchten tot vlak bij het kamp worden uitgevoerd.
Recentelijk is het Krugerpark hier in noordelijke (Zimbabwe) en oostelijke (Mozambique) richting uitgebreid in het zogenaamde Transfrontier Park.

De tenten van 3x5 meter zijn in zogenaamde Meru stijl gebouwd op een houten platform met en-suite badkamer. De tenten beschikken over een grote ventilator. Het kamp heeft 10 gastententen, een keukentent, een eettent en 2 tenten voor de gidsen. Je kunt niet zelfstandig buiten het kamp op stap gaan.

In dit uitgestrekte deel van het Krugerpark komen alle 'bekende' en 'grote' dieren voor. We maken dan ook goede kans op persoonlijke ontmoetingen met dieren van de 'Big five' (Olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard), cheetahs en wild dogs. We kunnen er in alle rust genieten van de enorme natuurlijke rijkdom en schoonheid van dit gebied.

Naar top

Zomaar een dag

Tijdens deze 13 dagen werken we vrijwel elke dag met het volgende dagprogramma:

05:30 opstaan met koffie en thee
06:00 vertrek voor wandeling en/of drive
09:00 terugkomst kamp
09:30 ontbijt
10:00 eigen tijd; coachinggesprekken volgens schema
15:30 sandwiches en 'lezing' over persoonlijke ontwikkeling of safari / natuur
16:30 vertrek voor drive en/of wandeling
19:30 terugkomst kamp
20:00 avondeten

Opstaan om half 6 lijkt misschien vroeg, het is ook vroeg. We doen dat omdat de zon vroeg opkomt en de eerste uren van de dag de mooiste uren zijn, zowel wat betreft zonlicht als de kans dieren te zien. Bovendien is de temperatuur erg aangenaam. Tegen 10 uur wordt het warmer en is het prettiger in de schaduw van de lodge te ontspannen en kan je als je dat wil een middagdutje doen.
Het dagschema is flexibel en laat ruimte voor langer genieten en bewonderen wanneer we iets bijzonders tegenkomen, bijvoorbeeld een groep leeuwen met een prooi.
Deelnemers zijn vrij niet aan een activiteit deel te nemen en bij het kamp te blijven.

In de Afrikaanse zomermaanden (december - februari) staan we zelfs nog eerder op: rond half vijf. Ook dit weer in verband met het tijdstip van de zonsopkomst.

Naar top

Coaching / Counseling

Coaching is gericht op het beantwoorden van vraagstukken, het vinden van oplossingen en het bereiken van doelen. Een aantal voorbeeldvraagstukken zijn bij 'Voor wie' genoemd.
Bij counseling ligt het accent op het praten over zaken die iemand bezighouden, met name op persoonlijk, sociaal en/of spiritueel gebied. Het doel hierbij is dat iemand meer inzicht in betreffende zaken krijgt, er goed mee om kan gaan en/of mogelijke oplossingen vindt. Een verdere beschrijving van het verschil tussen coaching en counseling vindt je hier: Coaching of Counseling?.
Afhankelijk van jouw behoefte kan je in Safari & Coaching Experience dus voor coaching ook counseling lezen.
Wat je met de coach/counselor bespreekt is uiteraard vertrouwelijk en wordt door de coach nooit met anderen gedeeld.

De coaching/counseling vindt plaats op de volgende manieren en momenten:

Naar top

Safari

Op safari gaan is iets heel bijzonders. Je staat letterlijk midden in de natuur. Een weldaad voor al je zintuigen. Het imponerende gebrul van de leeuwen. Het onvoorstelbaar uitgebreide kleurenpalet van de vogels. De heerlijke geuren van de bloemen. Ook de onmiskenbare geuren van de wild dogs, die je soms al ruikt voor je ze ziet.

Safari is heel onvoorspelbaar en spannend. Soms zie je uren betrekkelijk weinig wild en geniet je van de vogels en het landschap. En soms lijkt alles tegelijk te komen. Is de neushoorn nog niet uit beeld en kom je een kudde olifanten tegen die net een modderbad nemen. Het is met name heel spannend omdat achter elke bosje, elke boom weer een dier kan staan.

We gaan zowel te voet als met de Landrover op pad onder leiding van de safarigids. Ten behoeve van de veiligheid van onszelf en de dieren neemt hij een geweer mee. Dat is ook wettelijk verplicht in Zuid-Afrika. Ter geruststelling: verreweg de meeste gidsen hebben in hun jarenlange werk nog nooit een dier hoeven doden.
Neem je eigen camera mee als je van fotografie houdt, er is volop gelegenheid schitterende foto’s te maken. Vergeet vooral niet de indrukken van dit enorme natuurschoon op je in te laten werken. Het is betoverend. Om nooit te vergeten.
Als je een voorproefje wil, kijk dan bij de foto's.

Naar top

Activiteiten

Behalve de wandelsafaris en drives, organiseren wij tijdens deze reis ook een aantal bijzondere activiteiten.

Zo kun je als ’tracker’ (spoorzoeker) actief meedoen tijdens de drives. Je neemt dan plaats op de speciale stoel op de neus van de Landrover en geeft aanwijzingen aan de bestuurder terwijl je sporen volgt. Bij de ’nightdrives’ gebruikt de ’tracker’ het zoeklicht om de nachtdieren te vinden. Ook krijg je de mogelijkheid zelf de Landrover te besturen tijdens de drives. Het is daarbij uiteraard wel vereist dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Een ander bijzondere activiteit is de overnachting in de buitenlucht. We slaan dan een kamp op met goed uitzicht in alle richtingen. ’s Avonds wordt er gekookt op het kampvuur en komen de sterke verhalen naar boven. Het vuur blijft de hele nacht branden en in teams van 2 personen houdt iedereen een keer een uur ’wacht’. Soms komen nieuwsgierige dieren kijken, maar ze zorgen dat ze op veilige afstand blijven. Mensen zijn maar gevaarlijk.
Zoals al eerder gezegd, je bent vrij niet aan een activiteit deel te nemen en bij het kamp te blijven.
En wat de veiligheid betreft: Ecotraining heeft al honderden van dit soort kampen georganiseerd en daarbij zijn nog nooit ongelukken gebeurd.

Een andere activiteit zijn lezingen en workshops, welke worden gegeven aan het einde van de middag en soms tijdens de safariwandelingen en drives. De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:

Persoonlijke ontwikkeling

Safari en Natuur

Overdag, zo tussen 10:00 en 15:30 uur heb je ’eigen tijd’. Om de twee dagen heb je een persoonlijk gesprek, verder ben je helemaal vrij deze tijd zelf in te vullen. De eigen tijd is vooral geschikt te ontspannen en tot rust te komen. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een luie stoel dieren bij de waterpoel bekijken, lezen, werken aan je persoonlijke vraagstuk en/of wat slapen.

Naar top

Daarom coaching en safari

Wij coachen en counselen graag in de natuur. Uit eigen ervaring weten wij dat mensen in de natuur pas echt goed tot rust komen. Ook wetenschappelijk onderzoek heeft dat aangetoond. Het is een bron van inspiratie en nieuwe energie. Je kunt je er weer helemaal opladen. En juist in Zuid Afrika is de natuur bijzonder krachtig!

In de natuur is geen afleiding door ’stoorzenders’. Geen overbodige en ongevraagde berichten. In het dagelijkse leven worden we gedurende de hele dag bestookt met duizenden verschillende stukjes informatie. Of het nu bijvoorbeeld de radio op de achtergrond, een reclamezuil of een flard tekst op een beeldscherm is. Het is onmogelijk met al die stukjes informatie ook daadwerkelijk iets te doen, zodat we bewuste en onbewuste filters gebruiken om er niet door in verwarring te raken.
De natuur is een oase van rust en ruimte, voor ziel en geest. Daar worden de filters uitgeschakeld en komt de informatie van binnenuit weer boven. Miljoenen jaren stond de mens heel dicht bij de natuur. Het is misschien wel daarom dat we er zo goed contact met ons zelf kunnen maken.

Een ander belangrijk aspect is dat in de natuur alles ’is’. Een boom is een boom. Een vogel is een vogel. Heel natuurlijk. Niet meer, niet minder. Pretentieloos. Als je jezelf wilt zijn is er toch niets prettiger dan je omringt te weten met leven dat alleen maar bezig is met ’zijn’. Bovendien oordeelt de natuur niet. Je kunt er dus ook rustig jezelf zijn.

Kortom: in de natuur kan een mens helder en aandachtig waarnemen en zichzelf zijn. Dat is precies wat we nodig hebben om met coaching en counseling resultaat te bereiken!

Een deelnemer beschreef een ontmoeting met een olifantmoeder en 6 maanden oud jong als volgt:

"De belangrijkste gebeurtenis van die avond is de ontmoeting met een groep olifanten. Een moeder met haar jong en een oudere zoon. Het jong drinkt nog bij de moeder, doet daar soms pogingen toe en loopt dan om de moeder heen te draaien en gaat soms tussen haar poten ( of zijn het benen) door. De moeder stapt voorzichtig, zo lijkt het, door, en raakt haar kind zo nu en dan aan. Er is veel lijfelijk contact tussen moeder en kind. Aan de beweging van de staart van moeder is te zien of ze in rust is. Onze aanwezigheid, op nauwelijks vijf meter afstand, schijnt haar niet te deren. Het jong imiteert de moeder door ook aan takken te knabbelen. Ze doet alsof, voeding krijgt ze er niet echt van. Ze eet van haar moeders uitwerpselen. Later zien we hoe die nog zeer voedzaam zijn samengesteld. We blijven lange tijd kijken naar de olifanten. Het roept emoties bij mij op. Wij, olifanten en mensen, observeren elkaar, nemen elkaar waar, voelen elkaars nabijheid. Is er contact mogelijk tussen mensen en olifanten, op een dieper niveau dan alleen maar waarnemen? Iedereen is na afloop stil, onder de indruk, bezig met zijn eigen gedachten en gevoelens. Woorden zijn niet nodig."


HEROK - People Development By Nature - Michiel van Miereveldlaan 7 - 6576 JH Ooij (5 km van Nijmegen)

Tel: 06 - 510 246 37

Copyright © HEROK - All Rights Reserved

Photography © Robert Herok - hosting: Alphamega Hosting